Vad gör vi när domänerna tar slut?

Bakom varje webbadress finns en IP-adress (Internet Protocol). Om man till exempel vill besöka Google, skriver man www.google.se i adressfältet i din webbläsare. Datorn, som också har en egen IP-adress, kontaktar sedan en DNS (Domain Name Server), som slår upp motsvarande IP-adress, lite som ett telefonnummer. Datorn använder IP-adressen för att skicka en förfrågan till Googles server, begära hämtning av sidan och få den skickad tillbaka till din IP-adress och slutligen visa den på skärmen.

IP-adresser finns att tillgå i två olika system och båda finns i bruk nu, men än så länge är IPv4 det mest utbredda, gentemot IPv6 som är på uppgång. Problemet med IPv4 är att det är begränsat till 4,3 miljarder webbadresser och det räcker inte till i globalt perspektiv. Lösningen är då IPv6. En mer komplex serie av siffror möjliggör 310^38 adresser, förhoppningsvis tillräckligt för att hålla oss online ett tag till!

Vi skulle klara oss ganska fint med bara IP-nummer, men det är lättare för en människa att komma ihåg samt skriva www.argonova.se än 194.30.169.110 och med andra hjälpmedel också låta fler webbsidor dela på samma IP-nummer. Framtiden för internet kommer att innebära fler kryptiska domännamn med fler webbplatser med komplexa bokstavskombinationer och lägre andel av domännamn uppbyggda kring ord. Samtidigt släpps från och med 2013 och framåt, våg efter våg med flera hundra nya toppdomäner, såsom .food, .stockholm, .music och .systems och så vidare för att möjliggöra och förtydliga vad en webbadress har för syfte.

Enligt en rapport från Council of European national top level domain så var det totala antalet registrerade domäner, i samtliga toppdomäner, i augusti 2014, 282.500.000 stycken. Detta motsvarar en tillväxt på ungefär 1,6% mot föregående år och cirka 4,5 miljoner fler registreringar.

Country code top level domain (CCTLD) som till exempel .se, .dk, .no, .co.uk och andra CCTLD som indikerar att domänen tillhör ett land, växte mest med 1,7% under de senaste 6 månaderna. Detta kan jämföras med 0,3% för äldre generiska toppdomäner. Den globala marknadsandelen för toppdomäner i procent av samtliga TLD registreringar har ökat under det senaste halvåret, det ligger för närvarande på 45,8%.